Hareket Algılama Nedir ve Nasıl Çalışır?

Otomasyon

Hareket Algılama Nedir ve Nasıl Çalışır?

Hareket algılama, evinizi veya işyerinizi korumanız için önemli araçlardan biridir. Belirlediğiniz alanlara izinsiz birisi girdiğinde sizi uyarır. Sistemin başındaki güvenlik personeli bir süre sonra ekrandaki aktivitelerin %95’ini kaçırmaya başlar. Fakat hareket algılama sistemleri yorulmadan ve hiçbir cismi kaçırmadan istediğiniz bölgeyi taramaya devam eder. Bu işlem için yapılması gereken, sadece taramak istenen bölgeyi ve hassasiyeti belirlemektir. Bölge belirleme işlemini nasıl daha iyi yapabileceğinize dair ipuçları vermeden önce, hareket algılama özelliğinin nasıl çalıştığından bahsetmek istiyorum.

Hareket algılama özelliğini anlamak için öncelikle bir kameranın nasıl çalıştığını anlamanız gerekiyor. Kameranın içinde kamera lensine gelen ışığın yönlendirildiği bir görüntü sensörü vardır. (ışık görüntü sensörüne çarptığında her bir piksel ne kadar ışık alıyorsa kaydedilir) Piksellerdeki bu ışık ve karanlık bölgelerin görüntüsü, gözlerinizin algılayabileceği video görüntüleri haline gelir. Bu konuda daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsanız, güvenlik kameralarının nasıl çalıştığını başka bir yazımızda daha ayrıntılı olarak anlatmıştık.

Hareket algılama özelliğini aktif ettiğinizde, kontrol etmek için belirli bölgeler seçersiniz. Bu özelliğin çalışma prensibi, videodan arka arkaya gelen görüntüleri karşılaştırmaya dayalıdır ve eğer bu karelerde yeterli piksel değişimi oluşursa, kamera yazılımı bazı cisimlerin hareket ettiğine anlar ve sizi uyarır. Hareket algılama özelliği, ayarlanacak kamera hassaslığı ve yüzde seviyelerine bağlı olarak özelleştirilebilir. Bu ayarlar hareket algılama programları aracılığıyla kolay bir şekilde yapılabilir.

Hareket algılama Nasıl ÇalışırHassaslık seviyesi piksellerdeki parlaklık ve karanlık oranının değişmesini inceler. Düşük hassaslık seviyesi, karanlık odada ışıkların açılması gibi daha büyük değişiklikler gerektirirken; yüksek hassaslık seviyesi, alarmı aktif hale getirmek için daha küçük değişiklikleri baz alır. Diğer bir yandan yüzdelik seviye büyük olarak ayarlandığında, görüntülenen bölgede hareket eden küçük cisimler yok sayılarak, insan büyüklüğünde cisimler hareket ettiğinde sizi uyarır.

Hareket algılamadaki dengeyi yakalayabilmeniz ve yanlış alarmlar almayı engellemeniz kısa bir çalışma ve zaman gerektirebilir. IP kamera veya analog kameraların montajından sonra gereken ayarlamaları yaparken, birinin kameranın görüntülediği yerde yürümesini sağlayarak hareket algılama özelliğini test edebilirsiniz. İnsan yürümesinin yanında evcil hayvanlarınızı da görüntülenen alanda hareket ettirerek ayarlamalarınızı yapabilir ve gereksiz alarmların önüne geçebilirsiniz. Bu işlemler biraz zamanınızı alabilir. Ancak yaptığınız çalışma sonucunda, güvenlik altına almak istediğiniz alanlara herhangi bir izinsiz giriş olduğunda uyarılmanız ve gerekli önlemleri alabilmeniz için size zaman kazandıracağından, harcadığınız çabaya değecektir. Bu işlemleri kendiniz yapabileceğiniz gibi güvenlik kamerası konusunda uzman Karel Yetkili Satıcı ve Servislerinden de yardım alabilirsiniz.

Kaynak: http://www.karel.com.tr/blog/hareket-algilama-nedir-ve-nasil-calisir

Proje Grup

Kavaklıdere Cd. No: 8/4
Ümraniye / İstanbul
info@jestotomasyon.com
+90 216 412 00 00
Copyright © 2013 Proje Group